Skupinová práce

Ester Vackova

„Růst člověka je patrný v tom, jak se postupně proměňují skupiny jeho přátel“. – Ralph Waldo Emerson

„Práce ve skupině je základ, pomůže ti hodit vinu na někoho jiného“. – Murpyho zákon

„Ve své hloubi duše znáte odpověď; víte, kdo jste, a víte, co chcete.“ — Lao-c‘ čínský filozof

Všichni jsme již od narození nedílnou součástí specifických sociální skupin. Ať už doma se svými blízkými, ve škole, v zaměstnání, nebo ve svém volném čase. Prostřednictvím skupin si utváříme své vztahy k ostatním, učíme se komunikaci a spolupráci. Zároveň všichni jsme součástí více sociálních skupin najednou. Je tedy přirozené, že kromě individuální terapeutické práce se můžeme setkat i se skupinovou prací. Z jakého důvodu je skupinová práce velmi důležitou součástí práce se závislostí a v čem spočívají její výhody oproti individuální spolupráci, se vám stručně pokusí představit tento článek.

Rozdělení skupin

Základní rozlišení skupin je na svépomocné/podpůrné skupiny a terapeutické skupiny. Obě jsou založené na podpoře, pomoci a sdílení. Svépomocná skupina, jak napovídá název, je založena na rovném vztahu všech účastníků bez osoby terapeuta/profesionála. Jejich členy většinou spojuje společný cíl nebo společné zkušenosti s určitými potížemi. K mezinárodním svépomocným skupinám pro osoby potýkající se se závislostí patří hnutí Anonymních alkoholiků, Anonymních narkomanů nebo Anonymních gamblerů. Existují i podpůrné skupiny pro blízké a přátele závislých osob například Al-anon. U nás na poradnách Modrého Kříže se častěji můžete setkat s prací v rámci terapeutických skupin. Skupinu v takovém případě provází při setkání pracovník (terapeut) nebo pracovníci dané poradny. Věnujeme se sebe-rozvojovým technikám i konkrétním tématům, která na skupinu přinášejí její členové. Mezi nejdůležitější faktory ve skupinové práci patří zejména její členství – pocit jednoty a sounáležitosti – vědomí, že v tom nejsme sami, ale jsme všichni na jedné lodi. Skupina rovněž poskytuje svým členů emoční podporu – člen je přijat bez ohledu na své postavení, potíže, vlastnosti a minulost. Je přijat takový, jaký je, je uznán jako samostatná osoba s vlastními pocity a myšlenkami. Zároveň mu však skupina dovoluje projevit svou odlišnost a nebýt za to odsuzován. Ne ve smyslu schvalování všeho, co klient dělal nebo dělá, ale přijetí jedince jako osoby. V neposlední řadě pro klienta není jen důležité přijetí podpory a pomoci od jiných, ale rovněž, že sám pomáhá jiným, že nabízí podporu, návrhy a rady a sdílí toto s druhými. Tím, že činí svůj život užitečným ve skupině, získává jeho život bezprostřední smysl. Na rozdíl od individuální práce vám ta skupinová rovněž nabízí neocenitelnou zpětnou vazbu, což znamená, že klient v bezpečném prostředí dostává informaci od druhých, jak na ně působí jeho chování. Takto může např. klient, který dlouho hovoří o bezvýznamných detailech, zjistit, že působí na druhé nudně, a proto se lidé hovoru s ním vyhýbají. Člověk, který neví, proč jsou k němu druzí tak nelaskaví, se dozví, že jeho neuvědoměle ironický tón může některé lidi dráždit apod.

Terapeutické skupiny v Modrém kříži

– Jsou určeny klientům, kteří deklarují abstinenci a jsou pro abstinenci rozhodnuti, jsou starší 18 let a splní podmínku několika individuálních konzultací.

– Mají do 12 členů, jsou smíšené (ženy a muži) a vedou je obvykle dva pracovníci dané poradny.

– Jsou vhodné pro klienty, kteří mají odvahu se podívat do svého nitra a mluvit s ostatními o svých emocích a životních potížích.

Pravidla skupiny

– Každá skupina se řídí svými pravidly, která si na první skupině odsouhlasí s ostatními členy, mezi nejzásadnější z nich však patří:

– Zásada otevřenosti a upřímnosti: Ve skupině je možno o všem hovořit, zároveň je žádoucí vyjadřovat své pocity – i takové, za které se člověk obvykle stydí nebo je považuje za společensky nevhodné.

– Zásada zodpovědnosti v jednání: Ve skupině i v kontaktu mimo skupinu je třeba udržovat v jednání základní pravidla společenského soužití. Tyto dvě zásady se pak dají shrnout do věty: O všem se může a má mluvit, ne všechno se může dělat.

– Zásada dodržování důvěrnosti: Je základním předpokladem vytvoření pocitu bezpečí a jistoty a stručně lze zásadu vyjádřit, že co se na skupině odehraje/řekne, zůstane pouze na skupině.

Zkušenosti účastníků skupiny v Modrém Kříži

Na závěr nám někteří z účastníků přiblíží své zkušenosti ze skupiny.

Co pro mě skupina znamená?

„ Bezpečné místo, které můžu sdílet s ostatními.“

„ Místo, které mě hodně naučilo – nejen jak pracovat se svojí chutí na alkohol, ale taky jak to zvládají ostatní a v čem můžu svůj život zlepšit.“

Co se mi na skupině líbí?

„ Komunikace, otevřenost, mohu zde hovořit o všem, co mne trápí a třeba se to vůbec netýká alkoholu.“

„ Člověk zjistí, že na své trápení není sám, že si něčím podobným prošli i ostatní a že si můžeme navzájem pomoci.“

Co mi účast na skupině dává?

„ Vnitřní sílu – vědomí, že se na své problémy mohu podívat očima druhých, kteří mají zároveň stejnou zkušenost s alkoholem jako já.“

„ Především to, že mě tady nikdo neodsoudí, že můžu mluvit o svém trápení a že mi ostatní vyjádří podporu.“

Pokud byste měli zájem docházet k nám do skupiny, anebo víte o někom takovém, neváhejte nás kontaktovat.

Zpracoval: Tým pracovníků Poradny Orlová

Zdroje: KRATOCHVÍL, Stanislav. Skupinová psychoterapie v praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-7262-347-8

Chci odvykat

Anonymní alkoholici

Anonymní gambleři

Související příspěvky