Kratom

Ester Vackova
Co je to KRATOM?

Mitragyna speciosa, vytrvalá rostlina příbuzná s kávovníkem, patří do čeledi mořenovité, běžně nazývána kratom. Jedná se o strom přirozeně rostoucí v tropických oblastech, zejména Thajska, Malajsie, Myanmaru, Filipín, Barmy a Nové Guineje, kde roste divoce. Strom dosahuje velikosti od 4 do 16 metrů, pro svůj ideální růst potřebuje teplé a velmi vlhké prostředí, humusovitou půdu a dostatek slunečního světla. Aktivní látky jsou obsaženy v listech stromu. Kratom se užívá ve formě prášku, extraktu nebo drcených listů. Nejčastěji se užívá v podobě nápoje (rozmíchaný v tekutině) nebo odvaru (v případě drcených listů). Podle barvy žilek v listu rozlišujeme kratom červený, zelený, žlutý a bílý.

Přehled o obsažených alkaloidech v kratomu

Doposud bylo objeveno 40 strukturně příbuzných alkaloidů obsažených v listech kratomu. Mezi nejvýznamnější alkaloidy patří mitragynin a 7-hydro-xymitragynin, přičemž je předpoklad, že se jedná o primárně aktivní psychoaktivní alkaloidy v rostlině. Obě zmíněné látky patří mezi indolové alkaloidy. Mezi další zjištěné alkaloidy patří mitraphyline, raubasin, mitragynalin, mitralactonal, paynanthein, rhynchophylin. Mimo to obsahuje flavonoidy, terpenoidy, polyfenoly a různé glykosidy.

Legislativa

Co se týká legálnosti této rostliny, tak v České republice není ani kratom, potažmo Mitragyna speciosa, ani hlavní účinné alkaloidy mitragynina 7-hydroxymitragynin na seznamu návykových látek ve smyslu Nařízení vlády č. 463/2013 Sb. Na území České republiky tedy není dosud trestní odpovědnost osob za prodej a přechovávání této látky. Není rovněž uveden v Jednotné úmluvě o návykových látkách. V zemích Evropské unie je kontrolován ve Švédsku, Dánsku, Polsku, Rumunsku, Litvě a Lotyšsku. Mimo Evropskou unii je kontrolován a zařazen do příslušných protidrogových zákonů v Austrálii, Malaysii, Myanmaru a Thajsku.

Biologické působení kratomu v lidském organismu

Užívání kratomu je možné rozdělit na dva typy. Typ konzumace menších dávek lístků, cca 1-5 gramů a typ konzumace větších dávek lístků, cca 10-15 gramů. Menší dávky způsobují typické stimulační efekty, které jsou srovnatelné s kokainovým efektem. Naproti tomu vyšší dávky mají sedativní účinky na centrální nervovou soustavu srovnatelnou s morfinovým efektem. Těchto účinků se v původních zemích využívá pro navození cíleného efektu. Tedy má-li kratom působit stimulačně a zvyšovat tak pracovní výkonnost daného uživatele anebo naopak utlumit a působit proti bolesti v rámci využití rostliny jakožto léčivého prostředku. Je popsáno, že asi do 10 minut od pozření několika gramů sušených lístků kratomu se začínají dostavovat první psychoaktivní účinky, které přetrvávají hodinu až hodinu a půl. Plně se projeví po 30 až 60 minutách. Zvyšuje chuť do práce, ostražitost, komunikativnost a někdy také sexuální žádostivost. Listy kratomu často žvýkají osoby, které potřebují zvyšovat svoji koncentraci a potlačit spánek. Naopak vyšší dávky mají účinkovat 2 až 5 hodin, avšak dochází ke zmíněným sedativním účinkům. Mytraginin je znám jako agonista mnoha receptorů, zahrnujíc opioidové receptory, různé serotoninové receptory a další.

Zdravotní rizika užívání kratomu

Tak jako každá návyková látka i kratom přináší zdravotní rizika. Je třeba brát v potaz stimulační a sedativní efekt, který je závislý na dávce této komplexní směsi alkaloidů. Při stimulačním účinku se projevují negativní účinky jako tachykardie, svědění kůže, nauzea, ztráta chuti k jídlu nebo zvýšené vylučování moči. Za negativní ovlivnění kratomem v kombinaci s řízením motorových vozidel v provozu na pozemních komunikacích je možné považovat snížení zábran a zvýšení sebevědomí. Častější uživatelé ztrácejí na váze, může vzniknout anorexie, psychózy, chronická únava, záchvaty. Je důležité si uvědomit, že konzumace dalších návykových látek se stimulačním efektem (kofein, metamfetamin, kokain) může potencovat účinnost obou látek, což může ohrozit zdraví uživatele. Je nutno si dát pozor i na komerčně prodávaná léčiva s přítomností efedrinu/pseudoefedrinu. Kombinace látek se stimulačním účinkem také více zatíží organismus, což se může projevit například zvýšením tělesné teploty, dehydratací, tachykardií a dalšími jevy. Pokud bychom užívali zvýšené dávky kratomu, který by navozoval spíše sedativní účinky, je rovněž třeba počítat s možnou potencí látek, které se tímto způsobem vzájemně ovlivňují. Zejména se jedná o ethanol, tedy alkoholické nápoje. V této souvislosti byla již v odborné literatuře popsána úmrtí, která byla prokazatelně způsobena kombinací kratomu a alkoholických nápojů. Dalším rizikovým faktorem je užívání opiátů jako takových, lhostejno, zda se jedná o přírodní alkaloidy izolované z makoviny (kodein, thebain, morfin) či synteticky nebo polosynteticky vyráběné látky jako diacetylmorfin (heroin), fentanyl nebo karfentanyl. Pochopitelně bereme v potaz i legálně dostupná léčiva s přítomností opiátů či barbiruturátů. Negativní účinky vyšších dávek kratomu se vyznačují zmateností, zácpou, hypotenzí, celkovým útlumem, stavy podobnými snění či nadměrným pocením.

Obecně bylo doposud prokázáno, že dlouhodobější užívání kratomu, vede ke vzniku závislosti. Tento denní rituál užití drogy za účelem zvýšení pracovní výkonnosti, zahnání spánku a únavy se později může změnit v neschopnost jedince fungovat běžným životem bez přitomnosti stimulace kratomem. Dále z obecného negativního hlediska užívání kratomu jsou dokumentovány zejména bolesti svalů a kloubů, nespavost, zvracení, zhoršená koncentrace, sucho v ústech, tmavnutí kůže a zvýšená pigmentace v obličeji, trhavé pohyby končetin. Abstinenční příznaky při vysazení kratomu popisuje náš klient ve svém příběhu…

PŘÍBĚH

Během uplynulých několika let jsem párkrát okusil kratom, nejdřív mě nezaujal, téměř nic jsem necítil. Zřejmě ho bylo málo a taky jsem u toho míval už něco upito. .

Před dvěma roky jsem si ze zvědavosti pořídil více vzorků, zaexperimentoval s množstvím a druhy, a nahlédl, oč kráčí. Docela fajn bylina. Od té doby jsem si občas dal, příležitostně, většinou s kamarády.

Rozhodl jsem se s tím přestat, až do léta. Dojel jsem zásobu a šmytec. Pak přišla rýmička. Na respirační nemoci trpím od mala, mívám je i víckrát do roka, jsem zvyklý. Tentokrát to ovšem byla pořádná potvora, bolel mě celý člověk, nemohl jsem ustát na nohou, zpocený, průjem… Vzal jsem si volno a doma se kurýroval. Nedalo mi to a zašel jsem pro jistotu k lékaři, ale krev naprosto v normě, běžná viróza. Jsem nějaký cimprlich. Po týdnu jsem musel do práce, bylo už líp, ale ještě tak dva týdny jsem se necítil ve své kůži. Po necelých dvou měsících pak padlo mé předsevzetí a začal jsem opět kratomovat. Všechno zas šlo o tolik lépe, hlavně ty šichty. Někdy po dalších dvou měsících jsem si chtěl dát opět pauzu, ale ouha – dalšího dne mi začalo téct z nosu, průjem a následovala bolest a únava. Namíchal jsem, rýma ustala. Nenamíchal, zítra nudle u nosu. Hrozné překvapení. Okamžitě přestanu! Jenže to je dost komplikované, když je potřeba fungovat. Budu si dávat míň a vynechávat. Hm, blbost.

Musím přestat najednou! Tak zítra…

Párkrát jsem to odložil. Někdy začátkem léta se to podařilo. Vůbec nic. Pohoda. Dny plynuly, žádná rýma, žádná únava. Aktivní víkend, plavání, kolo, pohyb, no problem. Jak to? Vůbec nevím. Akorát teda chuť. Chuť na rozlévání toho příjemného tepla po těle, které zároveň uklidňuje i nakopává. Vždyť to nic nebylo, takhle můžu přestat kdykoliv. Po týdnu jsem si zase dal. A znovu a zas, každý den, furt. Po měsíci další pokus, nejmíň čtrnáct dní budu marodit s ramenem, ideální příležitost, kdyby náhodou zase nějaký absťák nebo co, navíc čekala mě cesta do zahraničí, nechtěl jsem s sebou tahat kratom a riskovat nepříjemnosti s celníky. Čtyři dny doma bez jakýchkoliv negativ s výjimkou ztráty entuziasmu. Pátý den jsem se nechal vytáhnout na hřiby. Po pár hodinách courání po lese bolavý a vyčerpaný s vypětím dolezu k autu. Není nic jednoduššího než si dát kratom a tu ošklivou únavu a zlé bolení zahnat. Hned to taky udělám. Jedeme dál. Ze zahraniční cesty se vracím předčasně, došla mi zásoba. Končí prázdniny.

Z hodiny na hodinu se zase rozhodnu – teď nebo nikdy! S podporou přátel se mi to podaří. První týden téměř nespím. Bolesti, především zad, nezastavitelné cukání nohou, neklid. Běžné úkony – řehole; každý pohyb vyžaduje vynaložit enormní úsilí. Připadá mi, jako bych se brodil po krk v téru nebo medu. Po týdnu špička, jeden den téměř nemůžu vstát z postele. Zkouším tomu pomoct růžovými pilulemi a kofeinem, někdy mám pocit, že to trošilinku pomůže, ale většinou ne. Druhý týden to pomalu ustává, pak už bez bolesti. Ovšem únava do jisté míry přetrvává. Po práci jsem vyplivnutý a dvakrát si rozmyslím, jestli ještě třeba sednu na kolo a na vandrech si musím krájet menší krajíce. Taky blbé nálady jsou zpět, prázdnota, nezájem, nechuť. Jsem rozhozený. Po třech letech abstinování od alkoholu jsem začal pít. Což mě děsí. Už asi pětkrát / šestkrát jsem se opil.Po pěti týdnech jsem se decentně zkratomoval minulý víkend na horách. Třeba tahle zkušenost může někomu pomoct ušetřit si trabl. Kratom je fajn, když se k němu přistupuje s respektem. Jako se vším.

Rozhodl jsem se s tím přestat, až do léta. Dojel jsem zásobu a šmytec. Pak přišla rýmička. Na respirační nemoci trpím od mala, mívám je i víckrát do roka, jsem zvyklý. Tentokrát to ovšem byla pořádná potvora, bolel mě celý člověk, nemohl jsem ustát na nohou, zpocený, průjem… Vzal jsem si volno a doma se kurýroval. Nedalo mi to a zašel jsem pro jistotu k lékaři, ale krev naprosto v normě, běžná viróza. Jsem nějaký cimprlich. Po týdnu jsem musel do práce, bylo už líp, ale ještě tak dva týdny jsem se necítil ve své kůži. Po necelých dvou měsících pak padlo mé předsevzetí a začal jsem opět kratomovat. Všechno zas šlo o tolik lépe, hlavně ty šichty. Někdy po dalších dvou měsících jsem si chtěl dát opět pauzu, ale ouha – dalšího dne mi začalo téct z nosu, průjem a následovala bolest a únava. Namíchal jsem, rýma ustala. Nenamíchal, zítra nudle u nosu. Hrozné překvapení. Okamžitě přestanu! Jenže to je dost komplikované, když je potřeba fungovat. Budu si dávat míň a vynechávat. Hm, blbost.

Musím přestat najednou! Tak zítra…

Párkrát jsem to odložil. Někdy začátkem léta se to podařilo. Vůbec nic. Pohoda. Dny plynuly, žádná rýma, žádná únava. Aktivní víkend, plavání, kolo, pohyb, no problem. Jak to? Vůbec nevím. Akorát teda chuť. Chuť na rozlévání toho příjemného tepla po těle, které zároveň uklidňuje i nakopává. Vždyť to nic nebylo, takhle můžu přestat kdykoliv. Po týdnu jsem si zase dal. A znovu a zas, každý den, furt. Po měsíci další pokus, nejmíň čtrnáct dní budu marodit s ramenem, ideální příležitost, kdyby náhodou zase nějaký absťák nebo co, navíc čekala mě cesta do zahraničí, nechtěl jsem s sebou tahat kratom a riskovat nepříjemnosti s celníky. Čtyři dny doma bez jakýchkoliv negativ s výjimkou ztráty entuziasmu. Pátý den jsem se nechal vytáhnout na hřiby. Po pár hodinách courání po lese bolavý a vyčerpaný s vypětím dolezu k autu. Není nic jednoduššího než si dát kratom a tu ošklivou únavu a zlé bolení zahnat. Hned to taky udělám. Jedeme dál. Ze zahraniční cesty se vracím předčasně, došla mi zásoba. Končí prázdniny.

Z hodiny na hodinu se zase rozhodnu – teď nebo nikdy! S podporou přátel se mi to podaří. První týden téměř nespím. Bolesti, především zad, nezastavitelné cukání nohou, neklid. Běžné úkony – řehole; každý pohyb vyžaduje vynaložit enormní úsilí. Připadá mi, jako bych se brodil po krk v téru nebo medu. Po týdnu špička, jeden den téměř nemůžu vstát z postele. Zkouším tomu pomoct růžovými pilulemi a kofeinem, někdy mám pocit, že to trošilinku pomůže, ale většinou ne. Druhý týden to pomalu ustává, pak už bez bolesti. Ovšem únava do jisté míry přetrvává. Po práci jsem vyplivnutý a dvakrát si rozmyslím, jestli ještě třeba sednu na kolo a na vandrech si musím krájet menší krajíce. Taky blbé nálady jsou zpět, prázdnota, nezájem, nechuť. Jsem rozhozený. Po třech letech abstinování od alkoholu jsem začal pít. Což mě děsí. Už asi pětkrát / šestkrát jsem se opil.

Po pěti týdnech jsem se decentně zkratomoval minulý víkend na horách. Třeba tahle zkušenost může někomu pomoct ušetřit si trabl. Kratom je fajn, když se k němu přistupuje s respektem. Jako se vším.

Rozhodl jsem se s tím přestat, až do léta. Dojel jsem zásobu a šmytec. Pak přišla rýmička. Na respirační nemoci trpím od mala, mívám je i víckrát do roka, jsem zvyklý. Tentokrát to ovšem byla pořádná potvora, bolel mě celý člověk, nemohl jsem ustát na nohou, zpocený, průjem… Vzal jsem si volno a doma se kurýroval. Nedalo mi to a zašel jsem pro jistotu k lékaři, ale krev naprosto v normě, běžná viróza. Jsem nějaký cimprlich. Po týdnu jsem musel do práce, bylo už líp, ale ještě tak dva týdny jsem se necítil ve své kůži. Po necelých dvou měsících pak padlo mé předsevzetí a začal jsem opět kratomovat. Všechno zas šlo o tolik lépe, hlavně ty šichty. Někdy po dalších dvou měsících jsem si chtěl dát opět pauzu, ale ouha – dalšího dne mi začalo téct z nosu, průjem a následovala bolest a únava. Namíchal jsem, rýma ustala. Nenamíchal, zítra nudle u nosu. Hrozné překvapení. Okamžitě přestanu! Jenže to je dost komplikované, když je potřeba fungovat. Budu si dávat míň a vynechávat. Hm, blbost.

Musím přestat najednou! Tak zítra…

Párkrát jsem to odložil. Někdy začátkem léta se to podařilo. Vůbec nic. Pohoda. Dny plynuly, žádná rýma, žádná únava. Aktivní víkend, plavání, kolo, pohyb, no problem. Jak to? Vůbec nevím. Akorát teda chuť. Chuť na rozlévání toho příjemného tepla po těle, které zároveň uklidňuje i nakopává. Vždyť to nic nebylo, takhle můžu přestat kdykoliv. Po týdnu jsem si zase dal. A znovu a zas, každý den, furt. Po měsíci další pokus, nejmíň čtrnáct dní budu marodit s ramenem, ideální příležitost, kdyby náhodou zase nějaký absťák nebo co, navíc čekala mě cesta do zahraničí, nechtěl jsem s sebou tahat kratom a riskovat nepříjemnosti s celníky. Čtyři dny doma bez jakýchkoliv negativ s výjimkou ztráty entuziasmu. Pátý den jsem se nechal vytáhnout na hřiby. Po pár hodinách courání po lese bolavý a vyčerpaný s vypětím dolezu k autu. Není nic jednoduššího než si dát kratom a tu ošklivou únavu a zlé bolení zahnat. Hned to taky udělám. Jedeme dál. Ze zahraniční cesty se vracím předčasně, došla mi zásoba. Končí prázdniny.

Z hodiny na hodinu se zase rozhodnu – teď nebo nikdy! S podporou přátel se mi to podaří. První týden téměř nespím. Bolesti, především zad, nezastavitelné cukání nohou, neklid. Běžné úkony – řehole; každý pohyb vyžaduje vynaložit enormní úsilí. Připadá mi, jako bych se brodil po krk v téru nebo medu. Po týdnu špička, jeden den téměř nemůžu vstát z postele. Zkouším tomu pomoct růžovými pilulemi a kofeinem, někdy mám pocit, že to trošilinku pomůže, ale většinou ne. Druhý týden to pomalu ustává, pak už bez bolesti. Ovšem únava do jisté míry přetrvává. Po práci jsem vyplivnutý a dvakrát si rozmyslím, jestli ještě třeba sednu na kolo a na vandrech si musím krájet menší krajíce. Taky blbé nálady jsou zpět, prázdnota, nezájem, nechuť. Jsem rozhozený. Po třech letech abstinování od alkoholu jsem začal pít. Což mě děsí. Už asi pětkrát / šestkrát jsem se opil.

Po pěti týdnech jsem se decentně zkratomoval minulý víkend na horách. Třeba tahle zkušenost může někomu pomoct ušetřit si trabl. Kratom je fajn, když se k němu přistupuje s respektem. Jako se vším.

Metoda práce s klientem – Harm Reduction a kontrolované užívání

Harm Reduction považuje abstinenci za ideální výsledek, ale akceptuje i alternativy pracující s neabstinujícími klienty. Snaží se zachovat jejich zdravotní stav a motivovat je k následné léčbě. Dále poskytuje ochranu poškození zdraví a ochranu před rozvojem závislosti. Náš klient se několik týdnů pokoušel o úplnou abstinenci od kratomu. Docházelo však u něj k přesmykům závislosti do jiných návykových látek, které klient považoval za více nebezpečné. Abstinence se v této chvíli pro něj stala nereálným cílem. Rozhodl se proto pro kontrolované užívání kratomu.

Sebemonitorování jako základ kontrolovaného užívání

Sebemonitorování je jednoduchá technika. Vychází ze zjištění, že prosté zaznamenávání si problémového chování snižuje jeho výskyt. Klient používá zápisník nebo sešit, kde si zapisuje datum a hodinu, kdy užil, kolik užil, v jaké to bylo situaci a jak se před užitím cítil. Je důležité, aby se čas od času se ke svým poznámkám vrátil, snadno z nich vyčte, jaké situace nebo duševní stavy jsou pro něj nebezpečné a dokážete se na ně lépe připravit, nebo jim lépe předejít. Klient si stanovil maximální dávku 5 gramů kratomu v jednom dni, maximálně čtyřikrát týdně. Pokud se mu nepodaří stanovenou dávku dodržet, zaznamenává si také opatření, která učinil pro to, aby svůj stanovený limit nepřekročil. Jestli je cesta kontrolovaného užívání kratomu pro našeho klienta ta správná ukáže až čas.

Tým Poradny Ostrava

Související příspěvky